“Terugkeren naar de essentie van de landbouw”

Stijn De Wulf (38) nam in 2009 het ouderlijk melkvee- en akkerbouwbedrijf in Ledegem over. Zo’n vijf jaar geleden gooide hij het roer om op het vlak van bodembeheer. Hij stopte met ploegen en ging aan de slag met niet-kerende grondbewerking, complexe groenbemesters en slimme teeltcombinaties zoals kruidenrijk grasland. Hij is ervan overtuigd dat je als landbouwer jezelf en je manier van werken blijvend in vraag moet durven stellen.

Stijn, jij bent hier geboren en opgegroeid.
“Dat klopt, ik woon al mijn hele leven hier op de boerderij en zou me persoonlijk geen ander leven buiten de landbouw kunnen voorstellen. Ik heb het zelf mogen ervaren en zie dat nu bij onze eigen kinderen ook: het is een voorrecht om op een landbouwbedrijf te kunnen opgroeien. Het contact met de natuur en de beschikbare ruimte om te experimenteren zijn voor het merendeel van de kinderen tegenwoordig bijna ondenkbaar. Wij liepen vroeger altijd mee met onze ouders en probeerden zo goed en zo kwaad als we konden overal te helpen.”

qsd

Je ging de voorbije jaren met nieuwe inzichten aan de slag?
“Ik had op de landbouwschool de vrij klassieke manier van bemesting, onkruidbestrijding, en ziektebehandeling geleerd, maar nam een vijftal jaar geleden via Inagro deel aan een project rond bodemkwaliteit. Door dat project begon ik mijn manier van werken in vraag te stellen. Ik heb het naast mijn omslag in bodembeheer dan ook over onze dieren. Mijn ouders hadden vroeger dubbeldoelkoeien die ingekruist werden met Holstein om uiteindelijk met allemaal Holsteins te eindigen. Vandaag vraag ik me weer af of we niet beter terug richting die dubbeldoelkoeien evolueren; er zijn voorbeelden van bedrijven die met super gezonde dubbeldoelkoeien ook hoge producties halen. Ik heb soms het gevoel dat we met oude technieken die we in een modern jasje steken wel stappen vooruit kunnen zetten op ons bedrijf.”

We zijn volgens jou te ver van de essentie afgedreven?
“Dat vind ik persoonlijk wel ja. Ik ben zeker niet gekant tegen technologische evoluties, want ik ben ervan overtuigd dat we daardoor op bepaalde vlakken vooruitgang geboekt hebben. Maar de technologie als enige oplossing naar voren schuiven, is voor mij wel een stap te ver. Ik wil persoonlijk meer terugkeren naar de basis en naar de zaken die de natuur uit zichzelf goed doet. Ik ben ervan overtuigd dat we door opnieuw meer met de kracht van de natuur aan de slag te gaan, we op een doordachte manier onze inspanningen en kosten op lange termijn beter kunnen laten renderen.”

qsd

Wat zou je jonge startende landbouwers willen meegeven?
“Streef vooral je eigen droom na en probeer daarin zo veel mogelijk je beslissingen niet van anderen te laten afhangen. Doe zelf wat je wil doen en durf blijvend je werking in vraag te stellen. Probeer bij het minste wat je doet eerst even stil te staan bij hoe je het zal aanpakken en vooral waarom je denkt dat dit de beste manier is. Volg opleidingen en vormingen om kennis op te doen en spreek over je ideeën met vrienden en collega’s.”

Zie je je kinderen in de toekomst het bedrijf overnemen? 
“Thomas en Andreas zijn nu negen en zeven en we gaan ze zeker niet in een bepaalde richting duwen. Als ze uit eigen keuze het bedrijf zouden willen overnemen, wil ik ze – als de tijd er rijp voor is – met een gerust hart een gezond bedrijf kunnen overgeven. Dat bedoel ik dan zowel inzake financiële toestand als op het vlak van bodem- en dierengezondheid.”

Ik heb soms het gevoel dat we door onze technologische evoluties de kracht van de natuur vergeten zijn.

Wie?

Stijn De Wulf nam in 2009 het melkvee- en akkerbouwbedrijf van zijn ouders over in Ledegem. Hij is getrouwd met Charlotte Nuytten. Samen hebben ze twee zoontjes. Thomas is negen jaar en Andreas is zeven. 

Waarom lid?

“Ik vind het belangrijk dat Boerenbond de stem van landbouwers groepeert om die zo luider te laten klinken. Ik ben zelf nog geen lid van een structuur, maar zou wel interesse hebben om een nieuwe groep te starten met mensen die mijn visie rond agro-ecologische landbouw delen.”

Toekomstdromen?

“Ik zou graag een financieel gezond bedrijf kunnen overlaten aan de volgende generatie. Ik hoop in de loop der jaren zeker op het vlak van bodem- en dierengezondheid mooie resultaten te kunnen behalen.”

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen