Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan
We communiceerden over onze bevraging bij onze rundveehouders over de 5% doelstelling waaraan melkvee- en vleesveehouders tegen eind dit jaar moeten voldoen in kader van het stikstofdecreet. Vier op vijf rundveehouders verwachten problemen om deze tussentijdse reductiedoelstelling te kunnen verwezenlijken.
Om deze doelstellingen concreet te realiseren, heerst er immers nog heel wat onduidelijkheid en is er een gebrek aan praktisch haalbare technieken. We vragen daarom aan de overheid om de bestaande onduidelijkheid weg te werken, werk te maken van de erkenning van technieken en meer tijd te voorzien voor het behalen van de doelstelling. We herhalen ook onze vraag om ondertussen te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.
Minister Brouns reageert begripvol
Minister Brouns kwam vandaag al tegemoet aan de vraag naar meer duidelijkheid over hoe de 5%-maatregel geïnterpreteerd moet worden. De emissiereductie van 5% dient te worden gerealiseerd t.o.v. de rundveebezetting in de huidig vergunde situatie, ongeacht hoe de emissiereductie wordt gerealiseerd (ammoniakemissiereducerende maatregelen, houden van minder dieren of een combinatie van beide). Rundveehouderijen waarvoor een 5%-maatregel al vervat zit in de geldende vergunning, hebben voldaan aan de reductieverplichting.
Ook op de andere vragen reageert de minister begripvol. “Ik heb veel begrip voor de bezorgdheden op het terrein. Voor mij is het essentieel dat we voldoende ruimte, flexibiliteit en handvaten geven aan landbouwers om die inspanningen te kunnen waarmaken”, zo zegt Brouns. “
Mijn diensten en mijn kabinet leggen op dit moment de laatste hand aan een duidelijk kader met toepasbare praktijken en voldoende flexibiliteit.” Voor Boerenbond is het belangrijk dat hiermee een antwoord gegeven wordt op de vraag naar meer (toepasbare) technieken en een haalbare timing voor het behalen van de doelstelling.
Aankondigingen in kader van PAS
Naast een duidelijke interpretatie over de 5%-maatregel communiceerde de overheid vandaag ook nog twee andere PAS-nieuwtjes. Zo zal er vanaf 28 april een tool ter beschikking zijn waarmee veehouders hun PAS-referentie 2030 kunnen berekenen, en zal het vanaf dan ook mogelijk zijn om een aangepaste PAS-berekening aan te vragen bij het loket van de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS). Je leest hier later meer over later in onze verschillende communicatiekanalen.
We blijven als Boerenbond verder ijveren voor de snelle omslag naar een emissiemodel voor alle veehouders waarbij emissiereducties van stoppende bedrijven ten goede moeten komen van alle bedrijven die verder doen.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.