Bij het indienen van je verzamelaanvraag ontvang je een bemestingsprognose. Dankzij deze voorlopige inschatting van de bemestingsnormen, weet je hoeveel er bemest mag worden op je percelen.
Door het gewijzigd Mestdecreet zijn er dit jaar een aantal nieuwigheden. Indien de landbouwer bijvoorbeeld duurzame terugverdienpraktijken heeft opgegeven in de verzamelaanvraag, worden die getoond en verrekend in de normen. Ook de nitraatgevoeligheid van de hoofdteelt en de toepassing van beheerovereenkomsten, ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen met impact op de bemestingsnormen staan in het rapport.
Lees de berekening op het Mestbankloket
Landbouwers en consulenten die de verzamelaanvraag indienen, ontvangen hun bemestingsprognose via het Mestbankloket. Deze wordt gepubliceerd onder Gronden > Bemestingsprognose en als bijlage aan de verzamelaanvraag op het e-loket toegevoegd. Ook voor de verzamelaanvragen die al even geleden ingediend zijn, werd intussen een prognose gepubliceerd.
De bemestingsprognose is altijd een voorlopige inschatting, gezien er nog geen rekening kan gehouden worden met overlappingen tussen percelen, geldigheid van de duurzame praktijken, latere wijzigingen aan de verzamelaanvraag, ... De definitieve bemestingsnormen worden daarom berekend in de zomer en op het einde van het jaar. Landbouwers worden op de hoogte gebracht via het Mestbankloket wanneer de definitieve bemestingsnormen beschikbaar zijn.
Nieuwe percentages bedrijfsbenadering bemestingsruimte
De bemestingsnorm wordt op bedrijfs- en perceelsniveau berekend. Het is nog steeds zo dat er op perceelsniveau afgeweken kan worden van de bemestingsnormen, zolang er op bedrijfsniveau niets wordt overschreden. De percentages zijn wel aangescherpt door het gewijzigde Mestdecreet. Voortaan wordt de mogelijkheid om af te wijken op perceelsniveau beperkt tot 125% van de norm werkzame stikstof en tot 150% van de norm dierlijke stikstof. Voor vaste dierlijke mest blijft dat 200%. Maar de belangrijkste regel blijft: bemest in functie van de gewasbehoefte.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.