“23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

marc van herck

Marc Van Herck staat op MCC-lijst met kwaliteitsmelkers

Marc Van Herck (59) runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans (61) een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al regelmatig een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC. Marc melkt gemiddeld 10.000 liter per koe met gehaltes van 4,8% vet en 3,6% eiwit.

Het lage celgetal in de melk van Marc zijn koeien, is het resultaat van jarenlang inzetten op strikte hygiëne. Dat bevordert zeker en vast de gezondheid van de koeien, maar kent soms ook een keerzijde. “We merken op dat onze koeien door de hygiëne minder natuurlijke weerstand opbouwden. Dat zorgde ervoor dat als ze dan toch een uierontsteking kregen, die moeilijk te genezen was.” 
Geen dag rust
Al meer dan 30 jaar melkt Marc twee keer per dag zijn koeien. Nog geen enkele keer was hij er even tussenuit. “Als ik alles optel, heb ik in heel mijn leven al meer dan 23.000 keer koeien gemolken. Ik zou wel graag een keer verlof nemen, een weekendje weg gaan, maar ik vertrouw enkel mezelf en mijn vrouw tussen onze koeien. Rusten zal dus iets voor ons pensioen zijn”, lacht Marc. 
Zijn vrouw Myriam werkte eerst als verpleegkundige, maar stopte in 1994 om mee te draaien op het bedrijf. Hun kinderen Kathleen (32) en Jeroen (30) sloegen allebei een andere weg in. Jeroen geeft landbouwonderwijs en Kathleen werkt in de chemie.
Liefde voor dieren
Marc staat graag tussen de koeien. Zijn liefde voor dieren is groter dan die voor machines. “Ik heb eigenlijk nooit iets anders dat het boerenleven gekend. Fokkerij, hygiëne, voeding … daar steek ik graag tijd en energie in”, vertelt hij. “Melken doe ik al van kleins af, en in 1993 nam ik het ouderlijk bedrijf over. In 1999 kwam er een nieuwe stal. Daarin melken we momenteel 120 koeien in een 2x7 melkstal. Ik ben begonnen in de oude stal met 55 koeien. Mijn ouders hadden rode Holsteins, maar ik ben overgeschakeld op zwarte. De productie is beter, en ik zie ze ook gewoon liever.”
Inzet op fokkerij
Marc is gepassioneerd door fokkerij. “Ik kijk graag in stierencatalogussen. Daarin kan ik uren bladeren en de stieren in detail bekijken. Toch werk ik niet altijd met KI. Ik heb eens drie Jersey-embryo’s aangekocht, waaruit ik zelf een stier gefokt heb. Van zijn nakomelingen ben ik heel tevreden. Bovendien heb ik ook Brown Swiss ingekruist, vooral voor hun betere gehaltes en sterk beenwerk.” Marc is selectief en kiest bij fokkerij resoluut voor koeien met sterke benen en gezonde uiers. “Ik ben trots op de veestapel die ik zo al kon opbouwen.”

Machines kunnen je helpen, maar ze vervangen je boerenverstand niet.

Strijd met mastitis
Uiergezondheid is een absolute prioriteit. “We dippen alle uiers vóór en na het melken. Dieren met mastitis worden als laatste gemolken. Het melkstel wordt daarna met heet water gespoeld of niet meer gebruikt tijdens die melkbeurt. De boxen worden tweemaal daags gereinigd en opnieuw ingestrooid. 
We hebben jaren veel last gehad van mastitis, ook mede doordat we zo hygiënisch werkten. De natuurlijke veerkracht van onze koeien bleek niet genoeg opgebouwd te zijn.
Toen via analyse bleek dat vooral Streptococcus uberis op zijn bedrijf speelde, ging Marc gericht vaccineren. “Sinds we dat doen bij onze risicodieren – vooral de vlotte gevers met grote uiers, en die met een mastitisverleden – zijn de mastitisgevallen sterk gedaald. Ook het antibioticagebruik is daardoor flink teruggeschroefd.”
Alles in het oog houden
Naast geleidbaarheidsmetingen via het melkstel, vertrouwt Marc vooral op zijn eigen ervaring. “Ik merk het snel als een kwartier wat dikker is of gespannen aanvoelt. Dan moet ik ingrijpen.” Als de geleidbaarheid stijgt, voert hij een CMT-test uit om een indicatie te krijgen van het celgetal. “Zo kunnen we goed inschatten welke speen de boosdoener is en gericht behandelen.”
Voeding speelt volgens Marc ook een rol in uiergezondheid. “We voederen onze koeien graskuil, mais, perspulp en voederbieten, met eiwitten en mineralen. Broei vermijden we door goed en strak uit te kuilen. Geen speciale dingen, maar wel met zorg samengesteld.”
Vertrouwen op boerenverstand
“Cijfers zoals celgetal, liters melk of voederopname zeggen veel, maar ze vertellen niet alles. Achter elk resultaat zit een verhaal van keuzes maken, bijsturen, geduld hebben en vertrouwen in je dieren. Ik kijk niet alleen naar wat zichtbaar is, maar ook naar het gedrag, en kleine signalen van de koeien. Je moet er elke dag tussen staan om het écht te begrijpen. Machines helpen, maar ze vervangen je boerenverstand niet.”
Marc installeerde geen hypermoderne robots of technische hoogstandjes. “Geef mij maar overzicht en betrouwbaarheid. Ik moet op mijn materiaal kunnen rekenen.” Zijn melkstal heeft al wat jaren op de teller, maar is wel degelijk, goed onderhouden en volledig afgestemd op zijn manier van werken. “Voor ons werkt dit perfect. Ik weet exact hoe alles functioneert, en kan zelf bijsturen waar nodig.”
Ondanks het gebrek aan een opvolger, blijft Marc met veel liefde zijn koeien in topvorm houden. “Ik doe mijn job graag. Ik hou van koeien, en van alles wat bij het boerenleven hoort. Ik ben trots op wat we hier al verwezenlijkten, en ik ben niet van plan snel op pensioen te gaan. Dat vrije weekend zal dus nog enkele jaren moeten wachten.”
 

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen