Veldbonen kunnen troeven in brood uitspelen
Veldbonen in brood. Het is een onverwachte combinatie, maar Paniflower ziet er – letterlijk – wel brood in. Vorig jaar deed de maalderij, onderdeel van La Lorraine Bakery Group, ervaringen op met de teelt en verwerking van veldbonen in brood. Jean-Marie De Vogelaere van Paniflower ziet veldbonen de broodwereld niet op zijn kop zetten, maar ze kunnen wel een vaste waarde worden. “Nutritioneel en inzake duurzaamheid heeft de veldboon heel wat troeven.”
Al 35 jaar is Jean-Marie De Vogelaere actief bij Paniflower. Hij leidt er momenteel het technologie- en innovatiecentrum dat gelegen is in het Technologiepark Zwijnaarde. “Ook 35 jaar geleden waren we al bezig met veldbonen, toen omwille van hun technische eigenschappen in het maken van het brood. Veldbonen zijn ons dus niet vreemd.”
Naar een stabiel product
Paniflower is een maalderij die jaarlijks 450.000 ton tarwe tot bloem vermaalt. In het technologie- en innovatiecentrum in Gent worden bloemsoorten en -mixen voor zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen getest en ontwikkeld. Tijdens de oogstmaanden test men de binnenkomende graansoorten – voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk, maar ook uit eigen land – op alle mogelijke eigenschappen om de kwaliteit en consistentie van het eindproduct te garanderen.
“Brood bakken is een biochemisch proces. Alles heeft ook invloed op elkaar”, legt Jean-Marie uit tijdens een rondleiding doorheen de proefbakkerij. “De hoeveelheid eiwit in de tarwe kan bijvoorbeeld variëren, net als de kwaliteit, afhankelijk van teeltomstandigheden en variëteit. Ook parameters zoals de rekbaarheid en rekweerstand van de gluten beoordelen we bij elke oogst opnieuw. Daarom bakken we hier zelf brood en andere bakproducten. Indien nodig sturen we in de aankoop bij, want onze klanten verwachten een product met stabiele eigenschappen.”
Geen vervanger, maar aanvulling
Om maar te zeggen: de ene bloem is de andere niet. Klanten vragen bovendien innovatieve mixen om zich te onderscheiden op de markt. Brood met deels peulvruchtenmeel kan daarbij een mogelijkheid zijn. “Peulvruchten zullen tarwe nooit vervangen. Ze hebben immers geen gluten die het brood zijn luchtigheid en structuur geven. Maar ze kunnen er wel aan toegevoegd worden. Technisch gezien schat ik dat het maximaal 20 tot 30% van de bloem kan uitmaken”, aldus Jean-Marie.
Het nutritionele voordeel
Jean-Marie ziet voordelen op twee vlakken. Zo is er in de eerste plaats het nutritionele. Peulvruchten zoals veldbonen brengen eiwit aan met een voor humane voeding interessante aminozuursamenstelling. “Ze kunnen dus de voedingswaarde van brood verhogen. De bakker die met onze veldbonen in zijn meergranenmix aan de slag is gegaan, biedt het aan als eiwitrijk brood. Veldbonen hebben op zich een goed imago: het gaat om een lokale teelt die hier al van oudsher geteeld wordt.”
Regeneratieve landbouw
Naast het nutritionele ziet Jean-Marie ook de voordelen op het vlak van duurzaamheid. “Vanuit Paniflower en La Lorraine Bakery Group hebben we ambitieuze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid. Onze koolstofvoetafdruk wordt bepaald door de aangekochte tarwe die we vermalen. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen zetten we in op duurzame grondstoffen die geteeld worden volgens regeneratieve landbouwmethodes, die de bodemgezondheid en biodiversiteit bevorderen. Denk aan niet-kerende bodembewerking, minder kunstmestgebruik en het inzaaien van vanggewassen. Veldbonen spelen ook een rol in een bredere teeltrotatie, waarbij ze stikstof vastleggen in de bodem voor de daaropvolgende teelt.”
Beter leren kennen
Om die redenen werkte Paniflower afgelopen jaren samen in een project waarbij veldbonen van nabij werden opgevolgd, van teelt tot afgewerkt brood bij de bakker. “Veldbonen zijn altijd al beschikbaar geweest, zowel in binnen- als buitenland, maar we wilden het product echt beter leren kennen. Ook hier in ons innovatiecentrum hebben we extra gefocust op de verwerking ervan. Daarbij zagen we een goede toepassing in meergranenbroden.” Voor definitieve conclusies is het nog wat vroeg. Veel zal afhangen van de acceptatie door de consument.
De beloning volgt
Veldbonen kunnen onherkenbaar in de bloem vermalen worden, maar ook duidelijk zichtbaar blijven als kleine stukjes of als decoratie bovenop het brood. Aandachtspunt blijft de smaak. “De bonensmaak is anders dan die van tarwe die we gewend zijn. Consumenten moeten eraan wennen, wat tijd vergt. Ze tonen echter steeds meer interesse in de herkomst van hun voedsel. Veldbonen hebben daarbij belangrijke troeven: het nutritionele, het duurzame karakter, en de lokale herkomst. Voor ons gaat het vandaag nog maar om minieme hoeveelheden, maar ik geloof zeker dat het op termijn kan groeien. Ook voor telers kan het een interessante aanvulling zijn in hun teeltplan. Wie inzet op duurzaamheid, zal daar ooit voor beloond worden, daar ben ik van overtuigd.”

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.