Mond-en-klauwzeer duikt op in Duitsland
Vrijdagvoormiddag meldde het bestuur van Brandenburg, een deelstaat gelegen in het oosten van Duitsland, dat er bij drie waterbuffels mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen. De betrokken dieren en de overige 11 dieren van de kudde zijn ondertussen geruimd. Rond de haard is een beperkingszone met maatregelen ingesteld. Mond-en-klauwzeer is ongevaarlijk voor mensen, maar is zeer besmettelijk voor evenhoevigen. De gevolgen voor de Duitse rundvee- en varkenssector zijn groot.
De besmetting met MKZ bij de waterbuffels in Hoppegarten, in de regio Markisch Oderland, werd bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Institut, het Duitse referentielaboratorium. Dit is het eerste geval van MKZ in Duitsland sinds 1988. Verdere analyses naar een eventuele oorsprong en naar het serotype lopen. In de perimeter rond het bedrijf zullen screenings gebeuren en in de hele deelstaat Brandenburg geldt een 72 uursverbod op transport van evenhoevigen (runderen, schapen, geiten, varkens, herten …) en risicoproducten zoals melk. De hele Duitse handel in deze dieren zal lange tijd verstoord zijn.
Niet gevaarlijk voor de mens
Mond-en-klauwzeer is ongevaarlijk voor mensen, maar het virus is zeer besmettelijk voor herkauwers en varkens. De virus wordt overgedragen door direct en indirect contact en kan met de wind en met transportmiddelen en personen kilometers ver verspreid worden. De laatste uitbraken in Europa dateren van 2001 (Verenigd Koninkrijk) en 2007 (Verenigd Koninkrijk). Vooral de uitbraak in 2001 had zeer grote gevolgen voor de Europese landbouwsector, met verspreiding van het virus vanuit het VK naar Nederland, Frankrijk en Ierland. Miljoenen runderen moesten toen worden afgemaakt . Europa heeft een uitgebreide vaccinatiebank voor MKZ. In 2001 werd vaccinatie ingezet, maar gevaccineerde dieren moesten nadien wel geslacht of afgemaakt worden om de vrije status te bekomen.
Momenteel waart MKZ rond in Turkije, Israël, het Midden-Oosten en Afrika. De Europese Commissie heeft de aflopen jaren assistentie verleend aan deze landen door o.a. het ter beschikking stellen van vaccins. De besmetting raakt echter niet onder controle.
België is vrij van mond- en klauwzeer sinds de jaren 70, maar de haard in Duitsland maakt duidelijk dat waakzaamheid geboden is. Het FAVV roept dierenartsen en veehouders op om eventuele verdenkingen van MKZ te melden. Meer informatie over de ziekte, de situatie in België en de wetgeving, is terug te vinden op de website van het FAVV. We roepen alle veehouders op om de bioveiligheidsmaatregelen te respecteren en elk onnodig transport van dieren of contact met dieren te mijden. Volg zeker de actualiteit!

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.