Wie is Evi Van Camp?
“Ik ben trots dat ik de droom van mijn grootouders kan verderzetten”
Gebroeders Vercammen is de naam van het tuinbouwbedrijf van broers Jonas en Matthias Vercammen, maar er zit ook nog een derde stuwende kracht in het bedrijf. Evi Van Camp is getrouwd met Matthias, en het is op de bedrijfsgronden van haar grootouders dat de drie nu hun bedrijf runnen, met de hulp van 18 medewerkers. “We zetten de bedrijven van onze grootouders verder, dat is mooi.”
De grootouders van Evi hadden een gemengd bedrijf met koeien en akkerbouwmatige gewassen. Die van haar man en schoonbroer focusten op groenten. Hun teelt is gebleven, en ook de locatie blijft nog, maar omdat de ruimte daar beperkt is, startte Evi samen met haar man en schoonbroer een bedrijf met hoevewinkel op de site van haar grootouders in Koningshooikt, bij Lier.
Lees verder onder de foto
Hoe belangrijk vind jij het om meer te doen dan enkel groenten telen?
“Heel belangrijk. Onze landbouwactiviteit is de teelt van vollegrondsgroenten en dat is natuurlijk de voorwaarde voor de verdere verkoop. Naast onze hoevewinkel hebben we de laatste jaren ook twee dorpswinkels geopend: eentje in ons eigen dorp en eentje in Oelegem. Die opstart is heel pittig geweest, maar het zijn prachtige winkels. Tijdens de coronacrisis begonnen we met een webshop voor thuisleveringen en dat doen we nu ook nog altijd, net als verkoop aan de horeca. We hebben ook een zorgtak. Mijn grootmoeder komt uit Geel, daar leeft zorg tussen de mensen echt en dat wil ik van daaruit verderzetten. Mensen helpen om te groeien, dat geeft mij veel voldoening. In de zomer maken we een maisdoolhof. Als landbouwer hebben wij een grote maatschappelijke functie. Die wil ik zichtbaar maken.”
Op welk moment in je leven heb je je gerealiseerd dat je deze job wilde doen?
“Ik heb altijd gezegd dat ik wilde boeren, maar mijn ouders waren ertegen. Zij hebben altijd heel hard moeten knokken en beseften maar al te goed dat je veel moet werken om weinig over te houden. Dus studeerde ik voor landbouwingenieur en ging ik buitenshuis werken. Maar Matthias had dezelfde visie en we zijn er dan toch voor gegaan. Een impuls om het extra goed te doen is dat er zo veel van onze ouders in het bedrijf zit. Uiteraard hebben wij dit niet cadeau gekregen, maar wij werken wel op hun gronden, wij zetten voort wat zij indertijd hebben opgestart. Ik wil hen niet teleurstellen.”
Jullie doen heel veel. Wat is de grootste uitdaging?
“Evenwicht behouden. Op tien jaar tijd zijn wij heel sterk gegroeid. Ik werk nu enorm hard. Ik begin elke dag om vier uur. Wij wonen op het bedrijf, wat handig is, maar het maakt ook dat je nooit echt klaar bent met werken. Matthias en ik zouden graag meer tijd met onze kindjes doorbrengen. Die zijn nu zes en negen en we moeten erover waken dat we onze tijd met hen kwalitatief kunnen doorbrengen. Als je het uittelt, werken wij voor een heel laag loon. Ik doe dit heel graag, ik ben er trots op en zie het goede erin. Ik kan rekenen op fantastisch personeel, mensen die ik enorm dankbaar ben. Maar een bedrijf runnen is ook keuzes maken. Willen we uitbreiden of niet? Soms voel ik mij de persoon die dingen stopzet of afstoot, maar keuzes maken is belangrijk om een gezond bedrijf te blijven behouden. We moeten echt rekenen: hoe kan ik rendabel blijven werken? Als wij spreken over marges, gaat dat over centjes. We hebben een aantal markten afgestoten om efficiënter te kunnen werken. Dat is essentieel. Bedrijfsmatig, maar ook persoonlijk, als gezin.”
Hoe zorg je ervoor dat je toch gemotiveerd blijft?
“Omdat het moet. Als ik niet elke ochtend opsta, hebben onze klanten hun groenten niet. Wij krijgen heel veel complimentjes en dat is wel leuk. Ook het feit dat je ons product letterlijk ziet groeien, van een zaadje tot een mooi gepresenteerde groente in onze winkel. Ik kan echt met trots naar onze winkels kijken. We hebben onlangs de vraag gekregen om nog een winkel te openen. Mijn hart zegt dan meteen ‘ja’, maar ik wil wel dat de kwaliteit van wat wij brengen hoog is en blijft. Bovendien is zo’n winkel ook duur en het is niet de bedoeling om meer te werken om minder te verdienen. Dat zijn dus afwegingen die we moeten maken.”
“Energie haal ik uit de tijd met mijn paard. Ik was gepassioneerd amazone maar ben gestopt toen het bedrijf begon te groeien. Een tijdje geleden ben ik opnieuw gestart. Ik besef dat dit een luxe is, maar het is iets waar ik naar uitkijk, die ontspanning is ook belangrijk. Maar ik vind het wel moeilijk om te gaan paardrijden terwijl ik weet dat er nog werk wacht. Anderzijds heb ik het nodig om even mijn hoofd leeg te maken. Daarna kan ik er weer vol tegenaan.”
Wie?
Evi Van Camp teelt vollegrondsgroenten samen met haar man Matthias en schoonbroer Jonas. Het bedrijf heet Gebroeders Vercammen, naar de broers, maar ook het bedrijf van Evi’s grootouders is er in opgenomen. Matthias en Evi hebben twee kindjes. Het drietal baat ook een hoevewinkel uit en twee dorpswinkels, een zorgboerderij, een marktkraam en een webshop met thuislevering.
Waarom lid?
Evi heeft veel gehad aan het advies en de inspiratiereizen bij de opstart van de thuisverkoop. Ook de dienstbetoonconsulenten vindt ze top. Als drukbezette bedrijfsleidster vindt ze het fijn dat een aantal van de verplichte fytobijscholingen online kunnen worden gevolgd.
Toekomstdromen?
Groeien is niet de eerste prioriteit. Zeker wil Evi de kwaliteit van het brede aanbod nóg hoger krijgen. De tijdsbesteding in het bedrijf mag efficiënter, zodat er in de toekomst meer tijd komt voor vrije tijd met het gezin.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.