Samenwerken rond eiwitrijke gewassen
Wil je als bedrijf inzetten op de teelt van eiwitrijke gewassen voor humane consumptie? Dan is samenwerking met andere landbouwers en ketenspelers een hefboom om tot een rendabel verhaal te komen. Op 6 februari maak je kennis met interessante partners.
In de voormiddag kan je kennismaken met de coöperatie Farm For Good die de afzet van biologische granen en peulvruchten organiseert. Je komt te weten hoe zij de marktkansen grijpen en een meerwaarde creëren voor deze gewassen door specifieke data rond duurzaamheid te monitoren via de Open Compass tool.
Na de middag organiseren we een gesprek met de landbouwers over de mogelijke samenwerkingsvormen voor de productie en afzet van lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen, bijvoorbeeld op het vlak van prijsvorming, communicatie, logistiek,...
Tijdens de netwerklunch kan je bijpraten met collega’s en afnemers.
Praktisch
- Wanneer: Donderdag 6 februari 2025 10u - 15u30
- Waar: Hoeve 't Alkeveld, Steenbekestraat 6, 9620 Zottegem
Deelname is gratis en mogelijk via een berichtje aan nele.lauwers@boerenbond.be of via 0474 31 76 84.
Programma
- 10u - Introductie en kennismakingsrondje
- 10u30 -
- Farm For Good: werking en ervaringen met de afzet van eiwitrijke gewassen - Lucas Van den Abeele
- Open Compass tool: data over duurzaamheid omzetten in een meerwaarde voor eiwitrijke gewassen - Judith Braconnier
- 12u30 - Broodjes en netwerking
- 13u15 - Welke samenwerkingsvormen zijn er voor de productie en afzet van lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen? – Anne-Marie Vangeenberghe en Nele Lauwers (Boerenbond)
- 15u30 - einde
We organiseren deze bijeenkomsten in het kader van de operationele groep ‘Vlaamse eiwitboeren’ (ism Inagro, HOGENT, Praktijkpunt landbouw en Bond Beter Leefmilieu) en het leader-project ‘DIVERSI PEUL’ (ism ILVO).

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.