REO Veiling wordt REO, meer dan een nieuw kleedje
REO, de veiling in Roeselare, onderscheidt zich van de andere veilingen door haar zeer ruime aanbod aan producten en een grote diversiteit in telers. Centraal staat de verkoop van verse groenten en fruit, aangeboden door de 750 actieve telers die hoofdzakelijk actief zijn in West-Vlaanderen. Op zondag 2 maart kwamen die telers met hun partners samen in de Expohallen van Roeselare om er de toekomstplannen van hun coöperatie te horen. Ook de werknemers en hun partners waren uitgenodigd. Met bijna 1000 aanwezigen werd de toekomst ingezet.
REO krijgt een nieuwe look&feel. De krachtige naam blijft behouden maar men spreekt niet meer van REO Veiling. De coöperatie doet immers meer dan enkel klokverkoop. Het nieuwe logo symboliseert met schakels de verbinding tussen de telers en hun coöperatie. Je kan er ook de daknokken van de serres in zien of de dakgevels van de REO-gebouwen. Het vormt de basis van de nieuwe huisstijl die stilaan in de winkelrekken zal opduiken.
Nieuw merkenbeleid bij REO
Zeker zo belangrijk is het nieuwe merkenbeleid dat REO introduceert. Met het basismerk REO, REO Sublime (topkwaliteit), REO Terra (authentiek, uniek geteeld of apart in hun soort) en REO Nova (innovatieve producten) deelt de coöperatie de aanvoer van het hele productgamma duidelijk in. Onder de noemer Vivo by REO wil REO een markt vinden voor ieder product, ook als de kwaliteit wat minder is. Hiermee beantwoordt REO aan de bezorgdheid van vele telers-vennoten die voelbaar was tijdens alle luistersessies.
Die luistersessies vonden plaats in de zomer van 2023. Ze gingen door op tien locaties, verspreid over heel West-Vlaanderen onder de noemer: ‘REO komt luisteren’. Alle actieve vennoten ontvingen een uitnodiging. Meer dan 100 telers namen de tijd om voorzitter Rita Demaré en directeur Filip Vanaken mee te geven wat er bij hen thuis aan de keukentafel verteld wordt over de veiling. Alles werd genoteerd en uit al die gesprekken konden zeven werven worden gefilterd. Bezorgdheden, maar ook heel wat ideeën waren te horen rond verkoop en verkoopsystemen, de bestaande merken, keuring en kwaliteit, de openingsuren, (interne) communicatie, de coöperatie, ontzorgen; ze vormden de basis van het vervolgtraject. Opnieuw waren er vennoten die de tijd namen om per werf een betere werking voor REO uit te tekenen, samen met medewerkers van de coöperatie en waar nodig, een externe partner, gespecialiseerd in het domein.
Missie – visie – strategie
Belangrijk bij zo’n oefening is dat je een duidelijk kader hebt. Enkel zo houd je koers. Na de luistersessies gebruikte de raad van bestuur de verkregen informatie en actualiseerde de missie van de coöperatie. Het waarom van de samenwerking in de coöperatie blijft immers het toetsingskader. Na de eerste werfvergaderingen klopte de raad van bestuur de nieuwe visie af. Wat gaan we de volgende jaren doen? Hoe dat moet gebeuren wordt scherpgesteld in de werfvergaderingen. Belangrijk hierbij is de tussentijdse terugkoppeling naar de hele groep telers en de medewerkers, is het afstemmen van alle werven op elkaar en het blijven bewaken dat missie en visie gerespecteerd worden. Ook die rol is weggelegd voor de raad van bestuur. Evenals het nemen van de uiteindelijke beslissingen.Werfvergaderingen zijn adviesraden, geen beslissingsorgaan.
Inspelen op een sterk veranderende wereld
Met dit traject speelt REO in op een sterk én snel veranderende wereld. De markten, ook de versmarkt bewegen voortdurend. Kopers én telers worden groter waardoor de coöperatie met veel meer diversiteit te maken heeft bij aanvoer en afname. Er komen jaar na jaar nieuwe producten of teeltwijzen bij (REO Nova). Om zich te kunnen onderscheiden sturen de afnemers hun verwachtingen voortdurend bij, maar ook de behoeften van de telers vragen andere ondersteuning. Denk alleen al maar aan hulp bij de vele duurzaamheidsinitiatieven en -rapportering.
Telers willen ook weer meer inspraak. Gekieteld door de nieuwe baseline: REO, samen smaakt het langst, gaan we daar in een volgend artikel in Boer&Tuinder dieper op in. De VN riep 2025 uit tot internationaal jaar van de coöperaties. Omdat ook Boerenbond gelooft in de kracht van samenwerken, brengen we in 2025 een artikelenreeks rond coöperatief ondernemen in ons ledenblad. De reeds gepubliceerde artikels vind je hier.
Auteur: Anne-Marie Vangeenberghe, consulent Cooöperatief Ondernemen

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.