Het stikstofdecreet is een ingewikkeld kluwen. Ieder bedrijf zal maatregelen moeten nemen om zijn uitstoot te beperken. Dit betekent dat je moet investeren of je veestapel verkleinen. In het decreet is echter voorzien dat je in bepaalde gevallen een vrijstelling kan aanvragen waardoor een minder grote inspanning verwacht wordt. Maar dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
In dit artikel lees je of je in aanmerking komt. Voor rundveebedrijven moet de aanvraag op uiterlijk 31 maart 2025 gebeuren, pluimvee- en varkensbedrijven hebben nog tot 30 september 2029 de tijd.
Wie komt er in aanmerking voor vrijstelling?
Of je in aanmerking komt voor de vrijstelling, hangt af van twee zaken: je ammoniakemissie en je impactscore in 2021. Beide cijfers kan je berekenen via de zogenaamde impactscoretool via pasberekening.omgeving.vlaanderen.be. Wanneer je jaaremissie in 2021 minder dan 500 kg ammoniak bedraagt én je een impactscore had die lager is dan 0,025% kan je vrijstelling aanvragen. Biobedrijven kunnen een aanvraag doen bij een impactscore lager dan 1% (zonder de grens van 500 kg ammoniak). Let op: bij een gemengd bedrijf moet je de ammoniakproductie van je volledige veestapel in rekening brengen, niet enkel die van het rundvee.
Enkele voorbeelden
Om je een idee te geven over hoeveel dieren het gaat om onder de grens van 500 kg ammoniak te blijven, geven we hier een paar eenvoudige richtcijfers:
500 kg ammoniak komt overeen met zo’n 122 zoogkoeien, 38 melkkoeien of 143 vleeskalveren. De impactscore van deze bedrijven op de nabijgelegen natuur is natuurlijk volledig afhankelijk van hun omgeving en is altijd individueel te berekenen. Daarom is een bedrijfseigen benadering altijd nodig en kunnen we hier geen algemeen uitsluitsel over geven.
Waarom vrijstelling aanvragen?
Tegen 2030 moet ieder bedrijf de nodige maatregelen nemen om zijn uitstoot drastisch te verminderen. Voor melkvee is dit minstens 25%, mestkalveren 28%, vleesvee 0%. Daarnaast moeten rundveehouders tegen eind 2025 5% emissiedaling realiseren ten opzichte van 2021. Wanneer je vrijstelling aanvraagt ben je vrijgesteld van deze toe te passen reductie (zowel die in 2025 als die in 2030). Door de deadline van de 5%-maatregel moeten rundveehouders hun aanvraag al indienen tegen 31 maart van dit jaar.
Opgelet: ook vrijgestelde bedrijven moeten hun ammoniakemissie nog steeds laten zakken tot op het niveau van hun referentiesituatie 2021.
Hoe vraag je de vrijstelling aan?
De aanvraag moet gebeuren via een eenvoudige meldingsprocedure op het omgevingsloket. Dit is de categorie ‘aangifte voor vrijstellingsregeling voor het nemen van bronmaatregelen voor varkens-pluimvee- en rundveehouderijen’. De belangrijkste bijlage die je moet toevoegen is de berekening van de je impactscore. Deze aanvraag kan je zelf doen of via je milieuadviseur. Zijn deze beide opties niet mogelijk, dan kan je ook een beroep doen op je Boerenbondconsulent.
Vragen?
Met vragen over de aanvraag, je impactscore, de voorwaarden … neem je best zo snel mogelijk contact op met de advieslijn, je lokale dienstbetoonconsulent of maak je een afspraak op een regionale zitdag.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.