Interview met Luc Dossche, directeur Biofresh

Luc Dossche

“Marktaandeel van bio zal blijven groeien”

De Europese verkoop van bioproducten kende in 2022, na jaren van gestage groei, een terugval van 2,2%. “Het leven werd duurder, waardoor de consument naar de goedkoopste producten greep”, zegt Luc Dossche, directeur van Biofresh. “De bioverkoopcijfers van 2023 gingen terug de goede richting uit.”

Luc Dossche is ervan overtuigd dat bio het antwoord is op veel uitdagingen waar de maatschappij mee te maken krijgt. “Op korte termijn kreeg bio een tegenslag, maar op lange termijn hebben we geen andere keuze dan ons voedsel zo duurzaam mogelijk te produceren, voor onze eigen gezondheid, de bodem, de biodiversiteit en het milieu. Daardoor ben ik er zeker van dat bio de toekomst is.”

Steeg bij Biofresh de verkoop van bioproducten terug na 2022?
“Wij hebben bij Biofresh in 2023 opnieuw een groei gezien in de verkoopcijfers van biologische producten. Dus dat gaat opnieuw de goede richting uit. Bio heeft een trouw klantenbestand dat overtuigd is van de voordelen, en tijdens corona zijn daar op korte termijn nog heel wat mensen bijgekomen. In 2022 was er een dip door de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, maar het aandeel van bio in de markt zal over lange termijn alleen maar groeien. Duurzaamheid en gezondheid worden nu eenmaal steeds belangrijker voor de consument.”
Wat kan de sector ondernemen om bio populairder te maken?
“Richting de klanten moeten we de voordelen van biologische landbouw vaker in de kijker zetten. Uit één van onze enquêtes bleek dat de consument de thema’s duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijk vindt, en dat is helemaal waar bio voor staat. Maar het is moeilijk om de klant die klik te laten maken. De biologische landbouwsector mag naar mijn mening trotser zijn, en meer uitpakken met haar gezonde en duurzame producten. 
Uit onderzoek blijkt ook dat het prijsverschil de grootste struikelblok is voor mensen om biologisch te kopen. Gelukkig wordt dat verschil kleiner en kleiner. In vergelijking met A-merken is er zelfs geen verschil meer. Binnen de keten zijn we druk aan het werk om daar oplossingen voor te vinden, en dat kunnen we doen door inefficiënties uit de keten te halen en nog meer te digitaliseren. Dat allemaal natuurlijk zonder de producent onder druk te zetten. 
We moeten transparanter met elkaar overleggen en ik zie ook een groot voordeel in het opstellen van een areaalplanning met de producent voor een heel jaar. Door beter te plannen, en de producent zekerheid te geven, zullen ook zijn investeringen rendabeler worden.”
Hoe hoog draagt Biofresh Belgische herkomst in het vaandel?
“Ons hart klopt voor Belgische, lokale producten, maar we moeten onze voorraad ook aanvullen met producten uit buurlanden, zeker in de winter. 
Lokale producten zijn sowieso onze prioriteit. Ze zorgen voor een grotere verbinding met de consument, omdat ze transparanter zijn, en ook omdat we daar gezichten op kunnen plakken. Wij zetten elke week één van die lokale helden in de spotlights met een presentatie van zijn/haar bedrijf. In die verbinding tussen teler, afnemer en consument geloven wij enorm.”
Hoe zetten jullie in op duurzame relaties met jullie producenten?
“Wij gaan graag samenwerkingen op lange termijn aan met onze telers. Zo kunnen zij hun productie zo efficiënt mogelijk maken. Elk jaar overlopen we wat de valkuilen en successen waren en proberen we met elk bedrijf een plan van aanpak op te stellen. We bekijken wat de noden van de markt zijn en stellen zo een gezond partnerschap op.
Ik wil ook elke gangbare landbouwer die plannen heeft om biologisch te werken, aansporen om een keer met ons te komen praten. Ook bij twijfels, want die willen wij graag wegnemen.”
Zijn de Europese groeidoelstellingen voor bio te hoog gegrepen?
“De ambities van Europa zijn hoog, en terecht. Maar ik vrees voor de haalbaarheid. Tegen 2030 zou ten minste 25% van de landbouwgrond van de EU voor biologische landbouw gebruikt moeten worden. Daar zitten we nog lang niet, en 2030 is  bij wijze van spreken overmorgen. 
Als men ambitieuze doelen zet mag men die ook vertalen in openbare aanbestedingen. Zoals in hun eigen cafetaria’s en in scholen. Ook de consument moet die klik nog maken. Het heeft geen zin om het aanbod groter te maken dan de vraag, dus daar zit de uitdaging.”
Welke rol zullen biospeciaalzaken spelen in de toekomst?
“De verkoop via biospeciaalzaken en korte keten zijn samen goed 40% van de biomarkt. Met bijna 500 biospeciaalzaken zijn ze een belangrijk deel van de keten, en daarom wil Biofresh hen optimaal ondersteunen. Wij leveren producten van goede kwaliteit aan de juiste prijs, maar wij willen hen ook helpen bij het optimaliseren van het managementverhaal.
Het is van belang dat de uitbaters hun focus kunnen leggen op de eindklant en minder op het magazijn van de winkel. Wij willen samen met hen de workflow efficiënter maken door zoveel mogelijk te automatiseren, digitaliseren en vereenvoudigen. Wij willen ook een hulplijn zijn die ze altijd kunnen contacteren bij vragen, want wij geloven in een mooie toekomst voor deze zaken.”
Hoe ziet u de toekomst van bio?
“Bio heeft naar mijn verwachting een zeer positieve toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat wij het juiste doen en dat bio de motor van de maatschappij is die duurzaamheid garandeert. Bio moet bekender en laagdrempeliger worden voor de klant zodat het aandeel bio in de markt kan groeien. Ik ben er 100% van overtuigd dat bio het antwoord is op heel veel uitdagingen die we als maatschappij hebben, want eigenlijk beseffen we allemaal waar we in de toekomst naartoe moeten.”

 

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen