GLB-steun beter verdeeld in Vlaanderen dan in Europa
Uit analyses van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij blijkt dat in 2023 18.582 Vlaamse landbouwers in totaal 375,5 miljoen euro steun uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) uitbetaald kregen. Dat is gemiddeld 20.199 euro per landbouwer.
Landbouwers ontvangen GLB-steun om betaalbaar voedsel van hoge kwaliteit te produceren en diensten te leveren die niet of nauwelijks door de markt worden vergoed (voldoen aan de normen voor voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn en natuur- en landschapsbeheer). 35% van de betalingen gaat naar jonge landbouwers tot en met 40.
Het gemeenschappelijke landbouwbeleid wordt op Europees niveau beheerd en gefinancierd uit de gemeenschappelijke EU-begroting. Vlaanderen legt wel zijn eigen accenten en cofinanciert maatregelen.
Boerenbond heeft er altijd voor geijverd om de steun te verdelen over zoveel mogelijk actieve bedrijven. In de EU is de steun veel minder gelijk verdeeld over de bedrijven dan in Vlaanderen. Zo krijgen in de EU de 20% landbouwbedrijven met de grootste rechtstreekse steun, 80% van de rechtstreekse betalingen. In Vlaanderen ontvangt diezelfde 20% van de bedrijven, 50,5% van de totale rechtstreekse steun. Daarnaast vergroent het GLB onze landbouwproductie, onder meer door de 40,5 miljoen euro in 2023 voor het nieuwe instrument ecoregelingen.
In 2023 ontvingen 18.582 Vlaamse landbouwers in totaal 375,5 miljoen euro GLB-steun. Dat is gemiddeld 20.199 euro per landbouwer. De helft van de landbouwers ontvangt minder dan 10.372 euro. De rechtstreekse steun is met voorsprong het belangrijkst en klokt af op 204 miljoen euro. Sinds 2010 ging die er echter met een kwart op achteruit. Daarnaast zijn investeringssteun uit het Vlaamse Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) (83,5 miljoen euro) en de steun vanuit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) groenten en fruit (72,5 miljoen euro) van groot belang. Ten slotte zijn er nog de agromilieuklimaatmaatregelen (21 miljoen euro) en het nieuwe instrument van de ecoregelingen (40,5 miljoen euro).
22% van de Vlaamse GLB-betalingen gaat naar gespecialiseerde melkveebedrijven die heel vaak grondgebonden zijn. Daarna volgen akkerbouw met 17%, glastuinbouw groenten met 11% en vleesvee met 10%. Akkerbouw staat op één wat betreft het aantal landbouwers die een betaling ontvangen. Het gaat om 25% van het totale aantal bedrijven die steun krijgen. Daarna volgen melkvee en vleesvee. Glastuinbouwers krijgen dan weer het grootste steunbedrag per bedrijf, vooral via de GMO groenten en fruit en het VLIF.
Bijna 35% van de GLB-betalingen in Vlaanderen is in 2023 voor jonge landbouwers tot en met 40 jaar, goed voor een gemiddeld bedrag van 36.650 euro.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.