Dina Tersago: “Ik voel me opgenomen in de grote landbouwfamilie”

Dina Tersago

Wie Boer zkt Vrouw zegt, denkt automatisch aan Dina Tersago. Al zeventien seizoenen lang gaat Dina op zoek naar de perfecte match voor onze Vlaamse boeren. Door de jaren werden er al veel harten veroverd, inclusief dat van Dina zelf. Dankzij het programma heeft ze haar hart verloren aan de landbouwsector. 

21 jaar geleden verscheen Dina Tersago voor het eerst op VTM als het gezicht van – het toen nieuwe – programma Boer zkt Vrouw. Hoe meer ze in contact kwam met onze boeren, hoe meer ze ging houden van alles wat met de stiel te maken heeft. Vandaag heeft Dina ontzettend veel bewondering voor het werk dat de boeren verzetten. Ze is van mening dat de sector beter gesteund moeten worden door de politiek én de consument, want bijna nergens anders is de voedselproductie zo duurzaam. 
Hoe ben je bij Boer zkt Vrouw terecht gekomen?
“In 2003 kreeg ik een telefoontje van VTM met de vraag of ik een gloednieuw programma wilde presenteren. Ik viel achterover, want ik had nog nooit een primetimeprogramma gepresenteerd. Die kans greep ik dus met beide handen. Ik begon aan een spannend, nieuw avontuur, maar ik had nooit verwacht dat ik zo verweven zou geraken met het programma, dat ik zo’n grote liefde zou ontwikkelen voor de landbouwsector. Boer zkt Vrouw is mijn kindje geworden, en ik kan dat niet meer loslaten.”
Wat maakt het zo’n mooie productie?
“Het wederzijds respect tussen de productiemedewerkers en de boeren is zo groot, dat we vrienden worden. Heel de ploeg leeft mee met elke verhaallijn, en we worden altijd superwarm onthaald op de boerderijen. Wat ik ook heel leuk vind, is dat op veel bedrijven meerdere generaties samenwonen, dat is altijd heel gezellig. Het sprak mij aan, en het heeft mij ertoe aangezet om ook zelf voor een kangoeroewoning te gaan met mijn schoonouders.
De landbouwsector is één grote familie waarin ik mij opgenomen voel. Ik houd ook contact met veel boeren, en ik word zelfs uitgenodigd op hun trouwfeesten en babyborrels. Ik ben vereerd om daarnaartoe te gaan, want het geeft een ongelooflijk leuk gevoel om te weten dat je een verschil hebt gemaakt in die levens.”
Kwam je voor het programma al in aanraking met de landbouw?
“Ik ben opgegroeid in Puurs, waar het heel landelijk is. Mijn mama was altijd al bezig met gezonde en lokale voeding, dus haalden we ons vlees en onze groenten meestal bij landbouwers uit de buurt. Ik weet nog dat de dieren van onze slager achter ons huis stonden, en dat ik bloemkolen voor 20 frank ging halen op het veld. Mijn mama vond het belangrijk dat we wisten vanwaar ons eten kwam, en daar ben ik haar dankbaar voor. Toch is het vooral door het programma dat ik écht kennismaakte met de landbouwsector, en daar ben ik alle boeren dankbaar voor.”
 

"Als boeren vertellen hoe verslagen ze zich soms voelen, breekt mijn hart."

Is de boer van 20 jaar geleden nog steeds de boer van nu?
“Boer zijn betekent vandaag niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden. Waar vroeger boeren vooral met hun handen werkten, moeten ze vandaag ook veel met hun hoofd werken. Eigenlijk zijn de boeren hetzelfde gebleven, maar door de nieuwe politieke idealen zijn de boerderijen veranderd, en de boeren zijn mee geëvolueerd. De stapel administratie is een pak groter geworden, net zoals de strikte regels die ze moeten volgen. Vlaamse boeren zijn vandaag echte bedrijfsleiders die een onderneming runnen. De job is uitgebreider geworden, de natuur gaat van uiterste naar uiterste, en de grootste uitdaging is om al het werk rond te krijgen. 
Boeren moeten goed weten waar ze mee bezig zijn en hebben een heel grote verantwoordelijkheid. Veel werk is machinaal geworden, de nadruk ligt op efficiëntie. Dat vraagt natuurlijk grote investeringen, die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Onze boeren zijn ook grote voorlopers op het vlak van duurzaamheid en klimaat. Daar heb ik veel bewondering voor.”
Neem je het graag op voor de landbouwsector?
“Ja, zeker wel, al is het soms ook frustrerend omdat ik niet altijd weet hoe. Ik plaats wel eens een post op mijn sociale media, maar mijn kennis is niet groot genoeg om echt in debat te gaan. Als ik weet dat ik tijdens een interview vragen ga krijgen over de landbouw, pak ik mijn telefoon en bel ik een boer op die mij kan informeren. Zo kan ik de sector op een correcte manier verdedigen. 
Onze boeren doen zo hard hun best om voorlopers te zijn in alles wat ze doen. Het is dan ook superjammer dat ze gaan twijfelen over hun passie doordat er aan ontmoedigingspolitiek gedaan wordt. Ze worden vooral op de vingers getikt, en van appreciatie is weinig sprake. Onze boeren telen hun producten onder de strengste regels en op de meest duurzame manieren, en dat beseffen veel mensen nog niet. Ik probeer zo veel als ik kan mensen aan te zetten tot het kopen van lokale en seizoensgebonden producten die stuk voor stuk van hoog niveau zijn.
We mogen de liefde van onze boeren voor hun vak niet afpakken, want we hebben ze nodig. Ik voel geregeld verslagenheid en verdriet, en dan breekt mijn hart.”
Is een liefdesmatch vinden voor een boer moeilijker geworden?
“Ik denk dat het zeker moeilijker is geworden om een partner te vinden die begrijpt wat het is om een boerderij te runnen. Als je in je jonge jaren de ware niet hebt gevonden, is het niet evident om daar later nog naar op zoek te gaan. De focus ligt op het bedrijf, en als je niet actief werk maakt van de zoektocht naar een partner, zit de kans erin dat je alleen achterblijft. Ik merk dat Boer zkt Vrouw vaak de laatste toevlucht is van boeren die echt hunkeren naar een partner. Ze stellen zich open en leggen hun gevoelens op tafel voor heel Vlaanderen. Dat is waarom we in de samenwerking met hen heel respectvol en integer te werk gaan. We gaan samen op zoek naar een toekomstperspectief, wat sowieso al een moeilijk begrip is in de landbouw, en we doen er alles aan om hen dat te geven. Ik word er dan ook supergelukkig van als onze missie aan het einde van het seizoen geslaagd blijkt.”
Hangt er dit seizoen veel liefde in de lucht?
“Dit seizoen hangt er zeker veel liefde in de lucht. Er heerst veel positiviteit en iedereen geeft zich voor de volle 100%. Het was opnieuw een prachtig seizoen om te maken, en ik kijk al uit naar het volgende.”
Hoop je nog veel seizoenen van Boer zkt Vrouw te presenteren?
“Ik zeg altijd dat ik een lange grijze baard en een rollator zal hebben voordat ik wil stoppen met Boer zkt Vrouw. Zolang ik dit mag doen, blijf ik het doen. Ik kan het programma niet meer uit mijn leven wegdenken. Elk seizoen voelt opnieuw als thuiskomen.”
Wat hoop je voor de landbouwsector in de toekomst?
“Ik hoop dat er echt naar boeren geluisterd zal worden, en dat de consument en de politiek hen op een positieve manier zullen ondersteunen zodat ze de prachtige bedrijven die ze hebben opgebouwd kunnen blijven verderzetten. En niet te vergeten, wens ik natuurlijk ook elke boer en boerin een tof lief waarmee ze de toekomst tegemoet kunnen gaan.”
 

Wie?
Dina Tersago werd in 2001 bekend als Miss België en presenteert sinds 2004 het VTM-programma Boer zkt Vrouw. Dat was haar grote doorbraak in de televisiewereld. Dina groeide op in het landelijke Puurs, waar ze dankzij haar mama veel in aanraking kwam met landbouw en de korte keten. Via Boer zkt Vrouw ontdekte ze de warmte van meerdere generaties onder één dak, waarna ze besloot om in een kangoeroewoning in te trekken met haar schoonouders. Dina ziet zichzelf nog lang niet stoppen met het programma en hoopt nog vele seizoenen te presenteren.
 

Dina Tersago

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen