Werksessie kostprijs eiwitrijke gewassen
Wat kost de productie van gewassen als veldbonen, gele erwt, en kikkererwten? Tijdens deze avond bespreken we de verschillende kostenposten en de waarde bij verkoop.
Ben je erbij?
- Waar? Zwalmbeekhoeve, Wafelstraat 48, Munkzwalm
- Wanneer? Donderdag 7 november 2024, 20 uur
- Voor wie? Landbouwers die eiwitrijke gewassen in het teeltplan hebben, of interesse hebben om deze in de toekomst toe te voegen.
Over het event
Wat kost de productie van gewassen veldbonen, gele erwt of kikkererwt? Tijdens deze avond bespreken we de verschillende kostenposten en ook de waarde bij verkoop.
Voor deze interactieve vergadering baseren we ons op cijfermateriaal uit verschillende projecten. Wie wil, mag gerust eigen cijfers meebrengen.
Deze vergadering is interessant voor landbouwers die al eiwitrijke gewassen hebben in het teeltplan en ook voor zij die hiervoor interesse hebben.
Met de expertise van:
- Joos Latré (HOGENT, AgroFoodNature)
- Jonas Claeys (Inagro)
- Greet Verlinden (UGent)
- Nele Lauwers (Boerenbond)
Omkadering
Het project PeaPact ontwikkelde een online tool om beter inzicht te krijgen in de kostprijs van gele erwt.
In de projecten Legendary, DIVERSIPEUL en Vlaamse eiwitboeren willen we samen met landbouwers verder kennis opbouwen omtrent de kostprijs van eiwitrijke gewassen. Tegelijk brengen we in beeld wat de mogelijke waarde is in de markt. Deze kennis zal je helpen om beredeneerde keuzes te maken.
Bouwen op een toonaangevende melkprijs
FrieslandCampina zet zich in om een toonaangevende melkprijs te realiseren voor melkveehouders. Dat doen zij door te bouwen op de garantieprijs en aanvullende toeslagen, zoals een duurzaamheidstoeslag, kwantumtoeslag en de contante nabetaling. De garantieprijs dwingt de zuivelonderneming om te streven naar de hoogste melkprijs.
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Dossier agro-ecologie
In dit dossier ontdek je de basisprincipes van agro-ecologie en hoe de vzw House of Agroecology bruggen slaat tussen landbouwers, vakorganisaties, onderzoekers, verwerkers en retailers.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!

Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?
We geven vijf tips.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.