Boerenbond en KU Leuven investeren in innovatief onderzoek voor landbouwsector
De komende vier jaar investeert Boerenbond in een unieke leerstoel van de KU Leuven. Het KU Leuven Plant Instituut (LPI) zal innovatief onderzoek doen naar onder meer alternatieve gewasbeschermingsmiddelen en het verhogen van de biodiversiteit.
Boerenbond ondersteunt het LPI door te investeren in een leerstoel. Hiermee kan het onderzoeksinstituut verder onderzoek verrichten naar een duurzame, hoogproductieve landbouw in Vlaanderen. Door te investeren in onderzoek wil Boerenbond ook de onderzoeksnoden vanuit het werkveld beter kenbaar maken.
Focus op zes domeinen
Beide partijen hebben zes onderzoeksfocussen gedefinieerd waarrond de komende jaren zal worden gewerkt. Zo zal er onderzoek gebeuren rond gewasbescherming, water, innovaties in glastuinbouw met het oog op de energie- en klimaatambities, carbon farming, biodiversiteit in en rond het landbouw-ecosysteem en agro-ecologie.
Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens: “Wij willen bijdragen tot een kennisintensieve duurzame land- en tuinbouw zodat onze sector bovenaan de ranglijst blijft staan op het vlak van duurzaamheid, klimaat en efficiëntie. Deze onderzoeken dragen bij tot het beter in beeld brengen van technische, beleidsmatige en maatschappelijke uitdagingen en mogelijkheden.”
Professor Filip Rolland van de KU Leuven: “Deze leerstoel stelt ons niet enkel in staat om het interdisciplinaire plantenonderzoek van de universiteit – van molecule tot ecosysteem en van proefbuis tot bord – verder uit te bouwen, maar ook om in te spelen op de unieke noden én expertise van de Vlaamse landbouw en landbouwers.”
Bron: Boerenbond, foto: Michael De Lausnay
Bouwen op een toonaangevende melkprijs
FrieslandCampina zet zich in om een toonaangevende melkprijs te realiseren voor melkveehouders. Dat doen zij door te bouwen op de garantieprijs en aanvullende toeslagen, zoals een duurzaamheidstoeslag, kwantumtoeslag en de contante nabetaling. De garantieprijs dwingt de zuivelonderneming om te streven naar de hoogste melkprijs.
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Dossier agro-ecologie
In dit dossier ontdek je de basisprincipes van agro-ecologie en hoe de vzw House of Agroecology bruggen slaat tussen landbouwers, vakorganisaties, onderzoekers, verwerkers en retailers.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!

Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?
We geven vijf tips.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.