Samen de schouders zetten onder vaccinatiecampagne

Het voorjaar is volop aan de gang. De werkzaamheden op het veld lopen vlot. Gelukkig kunnen onze land- en tuinbouwers nog eens in normale omstandigheden de voorjaarswerkzaamheden uitvoeren na het natte voorjaar van vorig jaar. Al blijft af en toe een beetje regen ook welkom. Maar dat het goede plant- en zaaiomstandigheden zijn bewijzen de bieten. Op dit moment zijn bijna alle bieten gezaaid terwijl er op hetzelfde moment vorig jaar nog bijna niets in de grond zat. 

Zodra het terug beter weer wordt, gaan er ook weer veel koeien de wei op. De tijd dringt dan ook om alle dieren nog tijdig te kunnen vaccineren tegen blauwtong en EHD. Boerenbond blijft voorstander van de verplichte vaccinatie tegen blauwtong type 3, blauwtong type 8 en EHD. Vorig jaar hebben rundvee- en schapenhouders enorm veel schade geleden door het blauwtongvirus. We willen hen behoeden voor nog meer schade. Er zijn voldoende vaccins beschikbaar en de vaccinatiecampagne tegen deze drie ziekten is dan ook in volle gang. Ook voor blauwtong type 8 zal het lukken om elk rund en elk schaap tegen eind mei minstens één keer te vaccineren. De tweede vaccinatie van runderen tegen BT8 zal in juni of ten laatste in juli kunnen gebeuren. Dit is inderdaad tijdens het weideseizoen maar het weegt niet op tegen de mogelijke economische verliezen die blauwtong met zich meebrengt. 

Op het terrein merken we alvast dat iedereen - zowel fabrikanten, dierenartsen als veehouders - veel inspanningen levert en alles in het werk stelt om de vaccinatiecampagne te laten slagen. En dankzij federaal minister van Landbouw, David Clarinval, kunnen de rundveehouders rekenen op een financiële tegemoetkoming in de vaccinatiekosten. Hij maakte 40 miljoen euro vrij om een deel van de vaccinatiekosten te dragen. Tot dusver werd bijna 30 miljoen euro toegekend om de primovaccinatie van de dieren te financieren. Een welgekomen tussenkomst. 

Eind vorig jaar werd in Vlaanderen een ontwerp grachtenkaart gelanceerd. Deze werd opgemaakt met artificiële intelligentie en bevat bijkomende grachten die nog niet gekarteerd zijn. Lokale besturen kregen een korte deadline om na te kijken of de kaart de werkelijke situatie op het terrein weerspiegelt. Hiervoor hadden zij aanvankelijk de tijd tot eind april. Wij hebben meteen gesteld dat wij niet akkoord zijn met deze werkwijze. Een nieuwe deadline is nu gecommuniceerd, namelijk 30 november 2029. Deze grachtenkaart baart ons grote zorgen aangezien juridische verankering van deze kaart via sectorale regelgeving tot bijvoorbeeld bijkomende bufferstroken kan leiden. Boerenbond gaat ervan uit dat de grachtenkaart effectief puur informatief blijft zodat hier geen juridische gevolgen aan verbonden kunnen worden, zoals aangekondigd door de minister.

We willen runderen en schapenhouders behoeden voor nog meer schade.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond