Verkiezing ondervoorzitter

In de sectorvakgroep Fruit werd Renaat Thoen verkozen tot ondervoorzitter als opvolger van Carl Neyt. Renaat gaf bij zijn kandidaatstelling als ondervoorzitter aan bij te willen dragen aan een goede vakgroepwerking en mee te willen werken om voldoende resultaten te kunnen bereiken. 

Risicobeheer

De sectorvakgroep Fruit buigt zich over de belangrijkste risico’s voor de fruitsector en mogelijke risico-beheersinstrumenten. VLIF is daarbij een cruciaal hulpmiddel om bedrijfsrisico’s te beperken, maar vaak worden deze investeringen niet geselecteerd. De vakgroep vraagt daarom om na te gaan hoe risicobeheer via VLIF kan versterkt worden.

Weersrisico’s spelen een grote rol in de fruitteelt, en het behoud van weersverzekeringen is essentieel. De brede weersverzekering biedt echter weinig maatwerk. Bedrijven met hagelnetten lopen bijvoorbeeld een ander risico dan die zonder, als je beregening hebt speelt het aspect droogte helemaal anders. De vakgroep vraagt daarom dat weersverzekeringen blijvend worden ondersteund, maar met meer flexibiliteit om de risico’s op maat van het specifiek bedrijf in te schalen. Voor wat risico’s voor nieuwe quarantaineziektes en milieurisico’s zoals gevolgen van vervuiling betreft, vraagt de vakgroep om nader te onderzoeken hoe die eventueel gezamenlijk kunnen worden ingedekt.

GLB na 2027

De sectorvakgroep Fruit denkt nu al na over de grote lijnen voor het GLB na 2027. De Europese besluitvorming daarover start immers ook terug op en het is belangrijk om al vroeg in dat proces input te kunnen geven. De grote lijnen gaan over de evolutie van de basisbetalingen in pijler 1, het meer inzetten op ecoregelingen, de modulatie richting pijler 2 en de mogelijkheden om meer in te zetten op en ondersteuning te bieden via producentenorganisaties (PO’s) en brancheorganisaties (BO’s) in alle sectoren). Voor de sectorvakgroepleden mogen basisbetalingen voor een deel worden herverdeeld naar de jonge boeren, al zal er ook een ander beleid nodig zijn om ervoor te zorgen dat jongeren nog in de sector instappen. Ook een gedeeltelijke overheveling naar de tweede pijler kan voor de sectorvakgroepleden. Deze middelen moeten vooral ten goede komen aan VLIF en risicobeheer. Voor de ecoregelingen is er de zorg dat het geheel overzichtelijk blijft. Er kan gekeken worden naar maatregelen met kleinere inspanningen naast maatregelen met grotere inspanningen. Maar men moet er ook over waken dat het administratief voldoende eenvoudig blijft zodat zowel kleine als grote bedrijven toegang hebben. Wat het meer ondersteunen van producenten via PO’s betreft, spreekt de sectorvakgroep zijn zorg uit dat er de voorbije periode wel een aantal PO’s in financiële moeilijkheden kwamen.